Projekt "Sila na smučarski čevelj"

Projektno delo pri prof. dr. Gorazdu Planinšiču, asistent dr. Dušan Babič

Študentje prvega letnika fizike na fakulteti za matematiko in fiziko, ki smo si za izbirni predmet izbrali projektno delo, smo bili pred nekaj meseci soočeni z izzivom da se ali prepustimo toku in "pustimo" da dobimo dodeljeno temo za naš projekt ali pa si sami osnujemo projekt, ki bi predstavljal zadosten iziv, tako fizikalen kot praktičen, da bo preizkušeno naše znanje fizike in naše praktične sposobnosti.

Po začetnih pogovorih smo se v naši skupini odločili da bomo poskušali svojo znanje fizike uporabiti za ugotavljanje sile na smučarski čevelj, kar je bila ideja Janeza Turka, kasnejšega vodje skupine.


Janez Turk, vodja skupine, med pripravo merilnih instrumentov za navadno smučko

Naša ideja je bila sprejeta in ko je prišel čas za delo smo brž poprijeli za orodje in enako hitro prišli tudi do rezultatov. Tako smo sestavljanje opreme končali že med drugim srečanj, čemur smo dodali še zajem podatkov za dve smučki, med zadnjim, tretjim srečanjem, pa smo samo še dokončali meritve za tretjo smučko.

Več o sami ideji in zakaj smo se odloči za to idejo si lahko preberete v uvodu, pred ogledom rezultatov pa si poglejte še teoretično ozadje našega razmišljanja in kako smo dejansko zajemali podatke.

Dobljeni rezultati so se ujemali z našimi pričakovanji in so potrjevali obljube, ki jih Elan daje kupcem, saj se po naši oceni povprečen smučar ne znajde v situaciji, ko bi njegov smučarski čevelj bil izpostavljen sili, pri kateri tekmovalna smučka postane boljša kot smučka s sistemom Fusion.

Projektna ekipa