ČOKOLADNA HISTEREZA

TEORIJA

HISTEREZA

Histereza je značilnost sistemov - navadno fizikalnih. Gre za obnašanje opazovanega sistema, ki se v svoje prvotno stanje ne vrne takoj, temveč počasi, lahko pa se niti ne vrnejo popolnoma v prvotno stanje. Kako se bom sistem obnašal je odvisno od njegove preteklosti. Naprimer gumijasti bonboni(črvi). Če gumijasti bonbon raztegnemo, se počasi skrči nazaj na prvotno obliko, ob premočni deformaciji pa se le delno vrne v prvotno stanje. Stopljena čokolada se strdi pri ohlajanju, vendar ne takoj ampak pri nižji temperaturi kot se je stalila.

VISKOZNOST

Viskoznost je lastnost tekočin, opazna pri židkih kapljevinah (npr. med) in tudi pri manj židkih kapljevinah (npr. voda) ter celo plinih.

Če se hitrost posameznih plasti vx tekočine razlikuje, počasnejše plasti zaradi trenja zadržujejo hitrejše, te pa vlečejo počasnejše. Pravimo, da v tekočini delujejo strižne sile. Velja, da je velikost strižne sile premo sorazmerna površini stične ploskve med plastmi S in strižni hitrosti dvx/dy, ki opisuje, kako se s krajem spreminja hitrost v smeri pravokotno na steno:


Večja ko je viskoznost čokolade bližje je čokolada trdnemu stanju in manjša kot je viskoznost bližje je čokolada tekočemu stanju.

FAZNI PREHOD/ Fazna Sprememba

Pri poskusu smo neposredno opazovali taljenje in strjevanje čokolade, zato je pomembno na tem mestu omeniti fazne spremembe. Fazni prehod ali fazna sprememba je sprememba, pri katerem preide termodinamični sistem iz ene faze v drugo. Značilna za fazni prehod je nezveznost ene ali več fizikalnih značilnosti, npr. specifične toplote pri spreminjanju ene od termodinamičnih spremenljivk, npr. temperature ali tlaka. V našem primeru je fazni prehod prehod med agregatnimi stanji. Sistem, ki vsebuje samo eno čisto snov, more preiti iz stanja, v katerem je v izbrani fazi, v stanje, v katerem je v drugi fazi. Pojav imenujemo fazni prehod ali fazna sprememba. Prehod iz trdne v kapljevinsko je taljenje, obraten proces je strjevanje. Prehod iz kapljevinske faze v plinsko je izparevanje, obraten prehod je kondenzacija. Prehod iz trdne faze naravnost v plinsko je sublimacija, obraten prehod je izločanje kristalov iz plina. Pri izbranem tlaku potekajo fazni prehodi pri konstantni temperaturi. Temperatura prehoda imenujemo pri taljenju ali pri strjevanju tališče, pri izparevanju oziroma kondenzaciji vrelišče in pri sublimaciji oziroma obratnem procesu sublimacijska temperatura.