Uvod
Naloga
Teorija
Izvedba
Rezultati
Galerija
Ekipa
Izvedba

Želatino smo skuhali po danem receptu-malo gostejšo kot sicer (recept se nahaja na vsaki embalaži lističev želatine).Še vročo smo vlili v pripravljene kalupe,izmed katerih smo dali v enega še tanko kovinsko plošcico z luknjico na enem koncu za vrvico.Kalupe smo ohladili (v našem primeru počakali en teden;za hitrejši postopek lahko z mrzlo vodo,ledom,itd).

~Strižni modul~

~Prožnostni modul~

Uporabili smo želatino z "vgrajeno" kovinsko ploščico,ki smo jo skozi luknjico privezali na vrvico.Le-to smo napeljali preko merilnika premikov in na drugi konec obešali uteži-s tem smo povečevali "striženje" želatine.Merilnik premikov je bil preko vmesnika povezan z računalnikom,ki je z vsako dodano maso izrisoval graf.Zaradi velike verjetnosti da bi se ploščica odtrgala od želatine,smo jo rahlo obtežili.

Vzeli smo kvader pripravljene želatine.Nanjo smo položili "tlačilko" (palčko,na kateri je bil ob strani pritrjen gumijast trak proti zdrsavanju na merilniku premikov,ter na spodnjem delu kvadratna ploskev s katero se je dotikala želatine).Tlačilko smo prislonili na merilnik premikov in nanjo polagali uteži.Pri tem se je želatini višina manjšala,širina pa večala (ni bila zaprta z nobene strani).Z vsako dodano maso se je na računalniku izrisoval graf.

~Poissonovo število~

Želatino smo dali med statično oviro (v našem primeru kvader lesa,ki je bil pritrjen na podlago) in premično oviro (tlačilka).Nanjo smo najprej dali prilegajočo se kovinsko ploščico,da potem,ko smo dodajali uteži ni blo neposrednega stika uteži-želatina.Merili smo premike premične ovire ter skrčevanje želatine.

[Uvod] [Naloga] [Teorija] [Izvedba] [Rezultati] [Galerija] [Ekipa]