|
Absorbcija mikrovalov |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Rezultati:JA Ko smo
izmerili razliko temperatur vode po segrevanju, smo lahko po enačbi (kjer je
m masa vode, cp specifična toplota vode in ΔT sprememba
temperature) izračunali, koliko moči se je porabilo za segrevanje.
Pri merjenju s plastično posodo smo zanemarili prenos toplote z vode na
posodo.
Pri vseh
meritvah smo vodo segrevali 30 sekund, le pri rezultatih označenih z
zvezdico smo segrevali le 20 sekund. Graf meritve: Interpretacija modrega grafa (voda): pri
meritvah pri manjših količinah vode je specifična absorbcija
močno naraščala, kar gre pripisati majhnemu volumnu. Namreč,
mikrovalovi lahko prodro le nekaj cm v prevodno snov in pri majhnih
količinah vode so mikrovalovi prodirali skoraj enakomerno po vsem
volumnu. Ko smo povečevali količino vode, mikrovalovi niso več
prodrli do vode v sredini posode, in zato naraščanje specifične
absorbcije ni bilo več tako izrazito. To lahko vidimo na našem
grafu, saj ko smo presegli maso 0,075 Kg je bilo naraščanje
specifične absorbcije precej manjše proti začetnem
naraščanju. |