|
Absorbcija mikrovalov |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Rezultati:JA Ko smo
izmerili razliko temperatur vode po segrevanju, smo lahko po enačbi
Pri vseh
meritvah smo vodo segrevali 30 sekund, le pri rezultatih označenih z
zvezdico smo segrevali le 20 sekund. Graf meritve: Interpretacija modrega grafa (voda): pri
meritvah pri manjših količinah vode je specifična absorbcija
močno naraščala, kar gre pripisati majhnemu volumnu. Namreč,
mikrovalovi lahko prodro le nekaj cm v prevodno snov in pri majhnih
količinah vode so mikrovalovi prodirali skoraj enakomerno po vsem
volumnu. Ko smo povečevali količino vode, mikrovalovi niso več
prodrli do vode v sredini posode, in zato naraščanje specifične
absorbcije ni bilo več tako izrazito. To lahko vidimo na našem
grafu, saj ko smo presegli maso 0,075 Kg je bilo naraščanje
specifične absorbcije precej manjše proti začetnem
naraščanju. |