Zaključek

Sklep in ugotovitev

V danem poročilu smo natančneje predstavili raziskavo pojava singularnosti pri zmrzovanju vodne kapljice. Če upoštevamo teorijo, Bondovo število ter posledično izračun enačbe, naj bi vodna kapljica pri – 15°C spremenila svojo obliko v približno 18 s. Naša kapljica je po videu sodeč za zamrznitev potrebovala kar 19 s, čemur vzrok smo pripisali nekonstantni temperaturi v prostoru ter nepoznanemu volumnu dane vodne kapljice. Med zmrzovanjem se je led formiral vse od okrogle do stožčaste oblike z ostro konico na vrhu. V sklopu naše raziskave smo opravili tudi poskus s tekočim dušikom, kjer so se zaradi izjemno nizke temperature (-100°C) formirali ledeni kristalčki.

Viri

[1] http://stilton.tnw.utwente.nl/people/snoeijer/Papers/2012/SnoeijerAJP12.pdf

[2] http://en.wikipedia.org/wiki/Bond_number

[3] http://mafija.fmf.uni-lj.si/seminar/files/2012_2013/Ice-drop-KK.pdf

[4] D. M. Anderson, M. Grae Worster, and S. H. Davis, The case for a dynamic contact angle in containerless solidifcation,, J. Cryst. Growth 163, 329–338 (1996).