JABOLČNA ENAČBA


TEORIJA

Pri izvajanju eksperimenta potrebujemo znanje o elipsah. Elipsa je množica točk v ravnini, katerih vsota razdalj do gorišč je konstantna. Enačba elipse v središčni legi je:

Elipsa ima dve simetrijski osi (simetrali). Njuno presečišče je središče elipse " O ". Točke, kjer simetrali sekata elipso, so temena elipse (A, B, C, D). Razdalja od središča do bolj oddaljenega temena se imenuje velika polos elipse, ki jo ponavadi označimo z "a", razdalja od središča do manj oddaljenega temena pa se imenuje mala polos elipse (ponavadi jo označimo z "b"). Gorišči elipse ležita vedno na veliki osi in sta na sliki označeni z F1, F2. Razdalja od središča do gorišča se imenuje linearna ekscentričnost elipse "e". Razmerje med linearnano ekscentričnostjo in veliko polosjo imenujemo numerična ekscentričnost elipse "ε". Numerična ekscentričnost leži vedno na intervalu (0, 1) in nam pove, kakšne oblike je elipsa. če je ε blizu 0, je elipsa po obliki podobna krogu; če je "ε" blizu 1, pa je elipsa zelo razpotegnjena (podolgovata).

Srčnica (tudi kardioida) je ravninska krivulja, ki nastane pri vrtenju krožnice po drugi fiksni krožnici, ki ima enak polmer. Pri tem pa se spremlja fiksna točka na gibajoči se krožnici. Parametrična oblika enačbe srčnice je:

Za ugotavljanje idealnega prereza jabolka potrebujemo prerez jabolka. Pri eksperimentu smo uporabili različne vrste jabolk.

JONAGOLD je križanec med jonatanom in zlatim delišesom. Plod je rumeno rdeč, sladko kislega okusa, sočen in srednje aromatičen. Zori v drugi polovici septembra. če ga hranimo v kleti, je primeren za uživanje do decembra, hranjen v hladilnici pa do marca. Med skladiščenjem dobi voščeno prevleko. Meso je sočno, drobno zrnato, topno in srednje čvrsto. Okus je sladko- kisel s prijetno, srednje izraženo aromo. Sok, iztisnjen iz jabolk sorte Jonagold je sladek, gost in zelo dobrega okusa.

ELSTAR spada med najbolj kakovostne sorte. Meso je zelenkastorumeno, sočno, čvrsto, drobnozrnato. Okus je odličen, odlikuje ga harmonično razmerje medkislinami in sladkorji ter žlahtna aroma.

PINOVA zori konec septembra. Je srednje debel in do 70 odstotkov pokrit s cinober rdečo barvo. Sorta je zelo dobrih tehnoloških in pomoloških lastnosti. Je odličnega sladko kislega okusa.

IDARED je naša najbolj razširjena sorta jabolk in tudi ena najbolj obstojnih. V dobri, hladni in vlažni kleti ta jabolka pričakajo tudi poletje. Je zimska sorta. Kožica je debela in žilava, osnovna rumeno zelena barva je prekrita z vinsko rdečo barvo. Meso je bele barve, sočno. čas obiranja: Dozori sredi oktobra. Plodovi so okrogli, rdeči in srednje debeli. Meso je belo in trdno. Okusa je kiselkastega in osvežujočega. Je križanec Jonatana in sicer z Wagnerjem.

Idared

Več o različnih vrstah jabolk lahko najdete na naslednjih internetnih straneh, kjer smo informacije črpale tudi me: http://www.e-branjevka.si, http://www.matijovc.si/ponudba/jabolka, http://www.sadjarstvo.com.