skica 1 - skica naloge

Skupina

Skupino smo sestavljali Ana Kokalj, Borut Likar in Nan Jordan.

Naš mentor je bil asistent Sergej Faletič.

Vsebina naloge

Če postavite disk iz neferomagnetne kovine (npr. aluminij) nad tuljavo, kot kaže skica 1 in tuljavo priključite na izmenično napetost, bo na disk delovala odbojna sila, disk pa se ne bo vrtel. Toda, če med disk in konec tuljave postavite ploščico iz neferomagnetne kovine, tako da deloma prekriva tuljavo, se bo disk začel vrteti. Raziščite pojav in ga razložite.
 

I. Uvod

Takoj smo dobili par idej o možni teoriji, ki stoji za tem pojavom, a smo sklenili, da motor najprej sestavimo ter preizkusimo in izmerimo čim več dejavnikov, ki bi nam lahko nakazali, kako zadeva zares deluje in od česa vse je odvisna hitrost vrtenja diska.
Kot pa lahko preberete v nadaljevanju, je bila že sestava delujočega modela z danimi potrebščinami vse prej kot enostavna.

Kako to sploh deluje? - vprašanje do konca
Ker nobenemu od nas v naprej ni bila znana teorija, ki stoji za tem pojavom, smo sklenili, da motor najprej sestavimo ter preizkusimo in izmerimo čim več dejavnikov, ki bi nam lahko nakazali kako zadeva deluje in od česa vse je odvisna hitrost vrtenja diska.
K problemu "kako to sploh lahko deluje?" je veliko prispevala tudi rahlo zavajujoča skica. Če je tuljava pokrita kot kaže skica 1,
se aluminijast disk namreč ne vrti.
Vsem težavam pri izdelavi delujočega modela navkljub smo prišli do željenih rezultatov in pojav razložili in raziskali.