DVIG VODE V KOZARCU

Prva teorija

Gaber: Kljucno za opisani pojav je porabljanje kisika iz zraka pri gorenju svece. Ker se kisik porabi, tlak v kozarcu pade, zunanji zracni tlak pa potisne vodo v kozarec.

To teorijo smo preizkusili s poskusom, kjer smo dve različno visoki sveči prižgali in pokrili s kozarcem. Ugotovili smo, da višja sveča ugasne pred nižjo, kar pomeni, da se pri gorenju sveče ne porabi ves kisik znotraj kozarca. Iz tega sledi, da bi morali biti učinki, ki bi jih imela poraba kisika minimalni. S tem dejstvom in našim uvodnim razmislekom lahko ovržemo prvo teorijo.

Poskusi z drugo teorijo

Damjan: Ključno za opisani pojav je segrevanje ter ohlajanje zraka. Ko se segreti zrak pod kozarcem ohlaja, tlak v kozarcu pade, zunanji zračni tlak pa potisne vodo v kozarec.

Ta teorija se nam je zdela precej verjetna.

Poskusi z tretjo teorijo

Nejc: Kljucna za opisani pojav je kondenzacija vodne pare, ki nastaja pri procesu gorenja. Ko se para kondenzira na steni kozarca, tlak v kozarcu pade, zunanji zraÄni tlak pa potisne vodo v kozarec.

Ta teorija se nam je zdela najbolj verjetna, ker uposteva tako fizikalne kot kemijske procese.



Komentar: tezave s kalibracijo termoclena


Po menjavi termoclena se je izkazalo, da drug termoclen ni bil kalibriran in tudi po veckratni kalibraciji ni deloval pravilno, zato je treba vrednosti temperature jemati z rezervo, menimo pa, da pri posameznih poskusih se vedno lahko vidimo potek spremembe temperature, kar je pomembnejse od dejanske vrednosti.

FMF - izbirni predmet Projektno delo
Pri projektu smo sodelovali: Jure Mocnik-Berljavac, Jas Bensa, Matic Orehar