Preizkusili smo kako vrsta lepilnega traku vpliva na rezultate meritev. Silo smo merili z elektronskim merilcem, ki je preko vmesnika povezan z računalnikom.

Vmesnik LabPro in merilec sile .

Program LoggerPro nam je beležil časovno odvisnost velikosti sile. Odločili smo se, da bomo raje fiksirali lepilni trak, nanj prilepili podlage iz različnih materialov in sunkoma odlepili podlago z lepilnega traku. To je bilo tehnično lažje izvedljivo kot lepiti lepilni trak na fiksno podlago in nato odlepiti trak z nje, ter hkrati meriti silo.

 

 

 

 

Drugače pa je bil merilni postopek preprost. Okoli lesene klopi, ki smo jo izdelali, smo ovili lepilni trak. Lesena klop je sestavljena iz dveh delov. Prvi del je prerezan na pol. Polovici sta pritrjeni s tečajem, tako da se zgornja polovica dviga ter spušča. S tem reguliramo kot pod katerim trgamo lepilni trak s podlage. Drugi del je le ena nepremična deska na stojalu, ki služi v uporo prvi. Izdelali smo lesene klade, različnih dimenzij, s kaveljčki, na katere smo čvrsto pritrdili različne materiale (steklo, pločevina,...). Nato smo klado z materialom pritisnili ob lepilni trak. Vse skupaj smo sunkoma odlepili. Za sunkovito vlečenje smo se odločili, saj bi z počasnim vlečenjem, trgali lepilni trak z materiala postopoma. S tem ne bi natančno vedeli, kakšna sila odpade na določeno površino lepilnega traku. Klade smo na lepilni trak lepili od spodaj, ne od zgoraj. Kljub temu smo pri analizi meritev zanemarili vpliv teže, saj je bila sila teže mnogo manjša od sile odlepljenja.

Tako smo preverili lepljivost različnih lepilnih trakov za steklo in pločevino, ter za primerjavo stirodur, ki je obrabljiv, vendar v manjši meri kot les. Za vsako lepljenje smo uporabili nov kos lepilnega traku. Merjenje sile na različnih površinah (materialih) in različnih lepilnih trakovih, nam je vzelo ogromno časa. Kmalu nam je postalo jasno, da vseh zastavljenih poskusov ne bomo mogli izvesti. Zato smo se odločili, da raje preverimo kakšno zanimivost, ki je ni na seznamu zastavljenih parametrov. Preverili smo kako se lepilni trak obrablja na "gladki" podlagi (podlaga, ki se ne obrablja). Odvisnost smo preverili le za en lepilni trak na steklu. To smo preverili tako, da smo steklo prilepili na isti del lepilnega traku večkrat. Okoli klopi smo namotali en kos lepilnega traku. Ko smo prvič nanj zalepili podlago, smo označili ta odsek, da smo pri vsaki naslednji meritvi, prilepili steklo na isto mesto. Vsakič, ko smo odlepili, smo zapisali silo, ki smo jo za to potrebovali. Prvič smo po vsakem lepljenju očistili steklo. Nato smo vzeli nov kos lepilnega traku ter ponovili poskus, z razliko, da tokrat nismo čistili podlage po vsakem lepljenju (pred vsako naslednjo meritvijo). Za »ne obrabljivo« podlago smo se odločili, ker smo ugotovili, da obrabljive podlage (les), pri vsakem lepljenju pustijo sledi na lepilnem traku. Tako se obrabljajo in spreminjajo površino, ki pride v stik z lepilom.