___________________________________________________________
Cilj serije
teh poskusov je bil ugotoviti vpliv različne gostote olja na pojav taljenja
ledu. Glavna ideja je bila, da se kocka ledu, ki v olju plava tali različno od
tiste, ki v olju potone. Tako smo se odločili preizkusit sončnično in
parafinsko olje, saj imata različni gostoti.
Gostota parafinskega olja:
V=100mL±1mL
m=84g±1g
ρ=0.84 kg/dm3±0.02kg/dm3
Kocka ledu v parafinskem olju:
Kocko ledu smo dali v parafinsko olje. Za razliko od sončničnega olja je
kocka v parafinskem takoj potonila na dno posode. Prav tako pa se je zaradi
površinske napetosti vode okrog kocke ledu formirala vodna kupola. Izmerili smo
temperaturi olja preden smo dali kocko v posodo in po tem ko se je kocka stalila.
Kocka ledu je bila ves čas na dnu.
T0=24.0°C± 0.1°C
TK=21.8°C±0.1°C
masa ledu: m=11g±1g
t=1499.7s±0.5s
Volja=300mL
Slika: Razpolovljena kocka ledu v parafinskemu olju
Razpolovljena kocka ledu v parafinskem olju:
Ena izmed idej, katera lastnost kocke bi lahko vplivala na taljenje
ledu je bila tudi površina same kocke. Zato smo kocko enakih dimenzij
razpolovili na dva dela in dali v parafinsko olje. Oba kosa sta takoj potonila
in bila ves čas na dnu.
Kocko smo razbili na dva dela (večja površina):
T0=22.6°C±0.1°C
TK=20.0°C±0.1°C
masa ledu: m=10g±1g
t=1255.2±0.5s
Volja=300mL
___________________________________________________________
Iz obeh rezultatov vidimo, da se je v primeru, ko smo kocko
dali na pol, led res hitreje stalil. Vendar pa je iz naših meritev težko
razbrati povezavo med površino in hitrostjo taljenja, saj olje v obeh poskusih
ni imelo enake temperature. Prav tako je bila masa kocke v drugem primeru za 1
g manjša. Različna masa je sicer najverjetneje posledica nenatančnosti tehtnice
(±1g). Vzrok za različno temperaturo pa je
dejstvo, da smo za oba poskusa bili primorani uporabiti enako olje. Posledica
tega pa je bila, da je bilo olje po prvem poskus hladnejše. Druga velika
pomanjkljivost je dejstvo, da steklena čaša, v kateri smo izvajali eksperiment,
ni bila izolirana. Vzrok za to izhaja iz dejstva, da bi bilo nemogoče
spremljati taljenje ledu, saj imata led in parafinsko olje enako barvo. Tako bi
bilo z izolacijo opazovanje nemogoče.
Podobno kot že v prejšnji seriji poskusov smo napake ocenili na
zadnjo mesto merilnih naprav.
___________________________________________________________
Kocka ledu v sončničnem olju:
Podobno kot prej imamo kvadratne kocke ledu. V tem primeru
led plava. Voda se nabira na spodnji stranici kocke. Led ni potonil, dokler se
ni stalil.
T0=24.0°C±0.1°C
Tk=18.8°C±0.1°C
masa ledu: m=10g±1g
t=1724s±0.5s
V=250mL
Razpolovljena kocka ledu v sončničnem olju:
V olje smo dali kocko, ki smo jo razpolovili na dva enaka
dela. Kljub istemu olju, je kocka že čisto na začetku potonila.
T0=21.7°C±0.1°C
Tk=15.7°C±0.1°C
masa ledu: m=10g±1g
t=1087.0s±0.5s
V=300mL
___________________________________________________________
Možna razlaga, zakaj sta kocki manjših dimenzij že čisto na
začetku potonili je, da je razmerje med volumnom ledu in volumnom staljene
vode, ki se nabere okrog kocke manjše. To pomeni, da je gostota celotnega
sistema ledu in staljene vode, ki se še drži kocke večja in tako potone.
Volumen cele kocke je enak:
Vkocke=a3
površina pa:
A=6a2
kjer je a dolžina stranice kocke ledu. Z
razpolovitvijo kocke na pol smo dobili dva kvadra s stranicami a, a in a/2.
Volumen
enega dela razpolovljene kocke je tako polovica volumna celotne kocke:
Vpolovice=Vkocke/2
površina polovice pa je enaka:Apolovice=4a2
S temi
kratkimi izračuni pridemo do ugotovitve, da imata 2 razpolovljeni kocki enak volumen in maso eni celi kocki,
vendar pa je njuna površina sedaj enaka 2Apolovice , oziroma 8a2
kar je za faktor 4/3 več kot pri celi kocki. S tem lahko pojasnimo zakaj sta se
razpolovljeni kocki potopili veliko hitreje. Njuna površina relativno na njuno
maso je bila namreč večja in se je tako lahko na obeh razpolovljenih kockah
nabralo več vode, kot na eni celi, kar je pomenilo večjo gostoto sistema
led-olje in sta tako prej potonili.
___________________________________________________________
Prav tako pa
je zanimivo, primerjati čas taljenja cele in razpolovljene kocke v parafinskem
olju saj je bil v obeh primerih led ves čas na dnu. Toplotni tok je definiran
kot:
P=dQ/dt.
Če primerjamo rezultata pri parafinskem olju vidimo, da je čas
taljenja tele kocke enak tc=1499.7s ± 0.5s, čas taljenja polovic pa t2= 1255.2s ± 0.5s. Če v obeh primerih zanemarimo toplotne izgube in tako
predpostavimo, da je dovedena toplota Q ledu enaka v obeh premerih, lahko
izračunamo odvisnost toplotnega toka od površine kocke. Razmerje toplotnih
tokov je tako enako:
P1/P2=t2/t1=0.84,
Razmerje površin pa smo že prej izračunali, da je enako 3/4 oziroma
0.75. Sicer se obe številki ne ujemata vendar pa če upoštevamo dejstvo, da
posod nismo izolirali, lahko sklepamo, da ima razmerje toplotnih tokov veliko
napako kljub dejstvu, da smo čas izmerili zelo natančno.
___________________________________________________________
Zanimivo je, da se je cela kocka ledu v sončničnem olju
stalila hitreje, kot v parafinskem. Ta ugotovitev, je utemeljena z dejstvom, da
sta začetni temperaturi pri celih kockah v parafinskem in sončničnem olju
identični. Razlago za to najdemo v dejstvu, da je kocka ledu v parafinskem olju
dobesedno plavala v lastni staljeni vodi, med tem ko je od plavajoče kocke voda
ves čas odtekala. Z drugimi besedam, pri plavajoči kocki je bila temperatura
okoliškega olja ves čas veliko večja od temperature ledu, med tem ko je bila
temperature vode in posledično olja na dnu bolj podobna sami temperaturi ledu.
Ker je kocka ledu homogena lahko zapišemo, da moramo za to da se stali
dovesti toploto:
Q=mct
kjer je ct
talilna toplota ledu, m pa masa kocke.
Pri tem smo predpostavili, da je imel led temperaturo 0°C. Če še upoštevamo, da
se je pri našem poskusu staljena voda segrela in smo na koncu imeli končno
temperatura olja in vode enako Tk lahko zapišemo:
molja
colja (T0 - Tk) = mct + mcvode
(Tk – T)
kjer je T=0°C, colja
in cvode pa sta specifični toploti obeh snovi. S to zvezo in
upoštevanjem, da je cvode =4200 (J/kg K) in ct= 334 kJ/kg lahko tako ocenimo specifični toploti parafinskega
olja.
cparafinsko = 2322 (J/kg
K) ± 290 (J/kg K)
Prav tako pa
lahko na enak način izračunamo tudi specifično gostoto sončničnega olja:
Csončničnega
= 2470 J/kgK ±
310 J/kgK.
Vidimo, da sta specifični toploti parafinskega in sončničnega zelo
podobni in se v okviru nenatančnosti celo ujemata.