Povezave

Uvod Poskusi Vrtenje 1 Vrtenje 2 Vrtenje 3 Vrtenje 4 Primerjanje gostote Zamrzovanje Prevajanje el. toka Statično ravnotežje Ultrazvok Slike Povezave in literatura

avtorji

  • Jaka Klement
  • Ivana Novak
  • Sašo Pulko
  • Aleš Satler
  • Blaž Šter
  • Jana Žagar

bottom corner
Primerjanje gostote

Kljub temu, da bi pri običajni rutini, ki jo izvajamo v kuhinji, kdorkoli od nas težko opazil kake vidnejše spremembe jajca med kuhanjem, smo želeli primerjati spremembo gostote, to pomeni, spremembo prostornine in mase.

Pri merjenju volumna bi zaradi velikosti samih jajc morali uporabiti večji merilni valj z vodo, v katero bi jih potopili. To pa pomeni tudi večjo relativno napako pri odčitavanju gladine izpodrinjene tekočine v valju, saj smo imeli na razpolago manjše števlo jajc. Zato smo se odločili, da bomo meritev raje opravili s kljunastim merilom, saj nas je sprememba samega volumna bolj zanimala kot pa njegova dejanska vrednost. Za verodostojnejšo meritev smo vzeli dve jajci in jima pred kuhanjem in po njem dvakrat izmerili širino in višino. Dobili smo rezultate, ki so v tabeli 1.

Tabela 1:

Prvo jajce

prvo merjenje širine
(mm +/-0,1mm)

prvo merjenje višine
(mm +/-0,1mm)

drugo merjenje širine
(mm +/-0,1mm)

drugo merjenje višine
(mm +/-0,1mm)

surovo jajce

44,8

60,3

44,7

60,3

kuhano jajce

44,7

60,3

44,65

60,3


Drugo jajce

prvo merjenje širine
(mm +/-0,1mm)

prvo merjenje višine
(mm +/-0,1mm)

drugo merjenje širine
(mm +/-0,1mm)

drugo merjenje višine
(mm +/-0,1mm)

surovo jajce

50,1

63,7

50,1

63,6

kuhano jajce

50,2

63,65

50,1

63,7

 

Volumen smo izračunali po Bertgoldovi formuli V = 0,51*L*B2 , kjer B pomeni največjo širino jajca, L pa njegovo dolžino.

Po naši oceni se jajcu velikost pred kuhanjem in po njem ne spremeni. Odstopanja v dimenziji bi verjetno nastala zaradi slabše natančnosti pri postavitvi kljunastega merila med merjenjem, saj se pri posamezni meritvi enkrat premaknemo malo bolj v levo, drugič v desno. Drugi vir napak je kljunasto merilo samo, s katerim lahko dokaj natančno določamo le desetinke milimetra.

Jajci smo tudi stehtali, dvakrat pred kuhanjem in dvakrat po kuhanju. Meritev smo opravili z digitalno tehtnico s katero smo lahko odčitali maso do stotinke grama natančno. Merjenje mase je podano v tabeli 2.

Tabela 2:

Prvo jajce

prvo tehtanje
(g +/- 0,01g)

drugo tehtanje
(g +/- 0,01g)

surovo jajce

66,91

66,91

kuhano jajce

66,04

66,04


Drugo jajce

prvo tehtanje
(g +/- 0,01g)

drugo tehtanje
(g +/- 0,01g)

surovo jajce

68,23

68,23

kuhano jajce

67,33

67,33

 

Kuhano jajce je vsakokrat lažje za skoraj en gram, masa (m) se med kuhanjem spremeni za približno 1,5%. Po formuli za računanje gostote (&rho=m/V) se je jajcu gostota (&rho) med kuhanjem v obeh primerih zmanjšala za 1%. V okviru naše natančnosti ne moremo določiti, ali nam ta rezultat tudi kaj pove o dejanskem zmanjšanju gostote med kuhanjem.

Razliki v masi in volumnu nista veliki, zato jih z običajnimi merilnimi napravami, kot so kuhinjske tehtnice ali merilni valj skoraj ne bi mogli ugotoviti. Za pravilno oceno gostote bi bilo nujno potrebno uporabiti natančnejše merilne instrumente, kot smo jih mi v našem poskusu.