Povezave
Uvod Poskusi Vrtenje 1 Vrtenje 2 Vrtenje 3 Vrtenje 4 Primerjanje gostote Zamrzovanje Prevajanje el. toka Statično ravnotežje Ultrazvok Slike Povezave in literatura
avtorji
- Jaka Klement
- Ivana Novak
- Sašo Pulko
- Aleš Satler
- Blaž Šter
- Jana Žagar

V tretjem poskusu smo postavili jajci navpično in ju zavrteli. Kuhano jajce se je v pokončnem položaju vrtelo zelo dolgo časa, saj ima stalno težišče, postavljeno na navpični (daljši) osi in počasi izgublja začetno pridobljen navor.
Surovo jajce pa vztraja v pokončni legi največ nekaj sekund, nato se prevrne in skoraj takoj preneha z vrtenjem. Pri začetnem zasuku se rumenjak in viskozni beljak prerazporedita v jajcu tako, da se njuno skupno težišče premakne iz navpične (daljše) osi vrtenja. Tudi samo vrtenje okoli osi z manjšim vztrajnostnim momentom (J) je manj stabilno.
Prikaz poskusa: Prvo jajce je surovo. Pri vrtenju ne vztraja dolgo v pokončni legi. Drugo jajce, ki ga zavrtimo, je kuhano. To se, postavljeno navpično, zelo dolgo obdrži v tem položaju.
Če posnetka ne vidite, kliknite tukaj: posnetek, velikost: 1,12MB (za ogled potrebuješ Windows Media Player)