Povezave

Uvod Poskusi Vrtenje 1 Vrtenje 2 Vrtenje 3 Vrtenje 4 Primerjanje gostote Zamrzovanje Prevajanje el. toka Statično ravnotežje Ultrazvok Slike Povezave in literatura

avtorji

  • Jaka Klement
  • Ivana Novak
  • Sašo Pulko
  • Aleš Satler
  • Blaž Šter
  • Jana Žagar

bottom corner
Vrtenje 1

V prvem poskusu smo rahlo zavrteli obe jajci v vodoravni legi (leže) in ju pri tem nismo ustavljali.

Kuhano jajce se zaradi trdnega jedra vrti bolj enakomerno in hitro, saj ima stalno težišče, okoli katerega se vrti. Prav tako je zaradi trdnega jedra izguba kinetične energije manjša. Kuhano jajce je podobno togi vrtavki.

Surovo jajce ima tekoče jedro in zaradi tega je izguba začetne kinetične energije velika, saj se le-ta razprši po sredici, ki se vrti z drugačno hitrostjo kot lupina.

Prikaz poskusa: Najprej smo zavrteli surovo jajce, nato kuhano. Z izvedenim poskusom smo dobili pričakovane rezultate: kuhano jajce se je vrtelo bistveno več časa in bolj enakomerno kakor surovo.

Če posnetka ne vidite, kliknite tukaj: posnetek, velikost: 869KB (za ogled potrebuješ Windows Media Player)