Povezave
Uvod Poskusi Vrtenje 1 Vrtenje 2 Vrtenje 3 Vrtenje 4 Primerjanje gostote Zamrzovanje Prevajanje el. toka Statično ravnotežje Ultrazvok Slike Povezave in literatura
avtorji
- Jaka Klement
- Ivana Novak
- Sašo Pulko
- Aleš Satler
- Blaž Šter
- Jana Žagar

Jajce je struktura, ki nima enotno razporejene mase. Največji delež mase predstavlja rumenjak, ki je s halazo vezan na oba konca jajčne lupine. Halaza je »beljakovinska vrvica« ki drži razvijajoči se zarodek v fiksnem položaju, medtem ko koklja vsak dan skrbno do petdesetkrat med valjenjem s kljunom obrne jajce (slika 1).
Slika 1: Prikaz halaze in ostalih delov v prerezu jajca
Če smo surovo jajce dodobra pretresli, smo uspeli to vrvico zrahljati in z malce potrpežljivosti surovo jajce uspeli postaviti v pokončni položaj. V tem položaju je obstalo poljubno dolgo, če le ni kdo od raziskovalcev po neprevidnosti odmaknil mize, na kateri je jajce stalo, ponosno in pokončno.
Ker se je rumenjak nekoliko posedel se je znižalo težišče do tolikšne mere, da je lega jajca tudi v pokončnem položaju postala stabilnejša. Na jajce deluje navor sile teže, prijemališče pa ima v njegovem težišču. Če bi imelo jajce gladko lupino, bi se ob vsakokratnem trudu, da ga spravimo pokonci, najbrž prevrnilo. Vendar so ga mikroskopske vboklinice na lupini zadržale pokonci. Večjo možnost, da se prevrne, ima tisto jajce, na katerega deluje sila težnosti z več navora, torej takrat, ko je težišče višje (slika 2 in fotografije).
Kuhanega jajca nam ni uspelo postaviti pokonci. Težišče mase je pri kuhanem jajcu obstalo v fiksnem položaju in ga ne moremo več znižati s pretresanjem jajca. Dokazali smo torej: Krištof Kolumb bi lahko z malce truda postavil jajce pokonci tudi brez nasilnega razbijanja lupine. Vendar pa je Kolumb s tem nazornim primerom hotel dokazati nekaj drugega.
Slika 2: Delovanje sile teže (m*g) v težišču jajca.
K sliki 2: Misliti si smemo, da prijemlje teža telesa v težišču. Težišče (r*) , ki ga izračunamo po formuli r * = &int r(m)dm , se pokriva z masnim središčem, če težni pospešek ni odvisen od kraja (r(m) je oddaljenost posameznih majhnih delov z maso dm, od osi vrtenja)
Slika 1: Surovo jajce smo postavili pokonci (levo). Pri kuhanem pa nam to ni uspelo (desno).
Slika 2: Surovo jajce stoji pokonci.